Waarborgen van een geregistreerde psycholoog

Held logo afbeelding

Welke waarborgen biedt een psycholoog die is ingeschreven bij de Psychologencommissie?


Wanneer u besluit een psycholoog te raadplegen, kan dat om uiteenlopende redenen zijn. Het kiezen van de juiste psycholoog is in elk geval van groot belang, omdat het essentieel is dat u zich op uw gemak voelt en vertrouwen heeft in deze persoon. 

De ontmoeting tussen een cliënt/patiënt en een psycholoog is in essentie een menselijke ontmoeting. Daarom kan het moeilijk zijn om vooraf te voorspellen of uw keuze voor een bepaalde psycholoog de juiste zal blijken.

Door echter te kiezen voor een psycholoog die is ingeschreven bij de Psychologencommissie (link naar zoekmotor)), bent u verzekerd van bepaalde waarborgen:


Een psycholoog kan zich alleen inschrijven bij de Psychologencommissie als hij/zij over een diploma beschikt dat uitdrukkelijk wordt erkend door de wet tot bescherming van de titel van psycholoog: 


dit houdt in dat een ingeschreven psycholoog een gedegen wetenschappelijke opleiding heeft gevolgd om zijn beroep uit te oefenen. 


Alleen psychologen die ingeschreven zijn bij de Psychologencommissie mogen de titel van psycholoog dragen: 


door te kiezen voor een psycholoog die ingeschreven is, heeft u de garantie dat u te maken hebt met een professional die bevoegd is om de titel van psycholoog (of een samengestelde titel) te dragen. Als de psycholoog die u raadpleegt deze titel gebruikt zonder ingeschreven te zijn, maakt hij/zij zich schuldig aan titelmisbruik, wat een strafbaar feit is (link titelmisbruik?).


Een psycholoog die is ingeschreven bij de Psychologencommissie verbindt zich tot het naleven van de deontologische code van psychologen: 


het kan voorkomen dat u problemen ondervindt met uw psycholoog en vragen hebt over zijn/haar praktijk. Het is belangrijk om hier snel over te kunnen praten. De studiedienst van de Psychologencommissie staat klaar om al uw vragen te beantwoorden (ongeacht of uw psycholoog is ingeschreven bij de Psychologencommissie of niet). Als de situatie te complex wordt, zijn er twee mogelijkheden, op voorwaarde dat de geraadpleegde psycholoog is ingeschreven bij de Psychologencommissie: een verzoek tot bemiddeling of een tuchtklacht indienen (link geschil met psycholoog?). Als de psycholoog niet is ingeschreven bij de Psychologencommissie, kan u geen gebruik maken van deze waardevolle mogelijkheden. 


In geval van problemen met uw psycholoog kan u een verzoek tot bemiddeling of een tuchtklacht indienen, op voorwaarde dat je psycholoog ingeschreven is bij de Psychologencommissie:


deze code bevat een reeks ethische en deontologische verplichtingen, zoals respect voor het beroepsgeheim, respect voor de waardigheid van elke cliënt/patiënt, integriteit en eerlijkheid en het handhaven van zijn/haar competenties en kwalificaties op een hoog niveau. Dit betekent dat als de psycholoog die u raadpleegt ingeschreven is bij de Psychologencommissie, hij/zij deze deontologische verplichtingen moet naleven en toepassen in de geboden begeleiding. 


Verder moet u weten dat mutualiteiten kunnen tussenkomen in de kosten voor psychologische zorg, maar dat hun tussenkomst vaak afhankelijk is van het feit dat de psycholoog daadwerkelijk is ingeschreven bij de Psychologencommissie (ComPsy) en/of beschikt over een visum en erkenning als klinisch psycholoog


Dit betekent dat als de psycholoog die u raadpleegt niet is ingeschreven bij de Psychologencommissie, uw mutualiteit mogelijk kan weigeren om tussen te komen in de psychologiekosten die u heeft gemaakt. Hierbij dient opgemerkt te worden dat niet alle mutualiteiten dezelfde regels hanteren. Sommige van hen laten hun tussenkomst niet van deze voorwaarde afhangen. Wij raden u aan om hierover contact op te nemen met uw mutualiteit.