De tuchtprocedure                   

hero logo image

Inleiding


De tuchtprocedure wordt gestart wanneer iemand, meestal een cliënt of patiënt, van mening is dat een psycholoog de beroepscode voor psychologen heeft overtreden. Deze code is van kracht sinds 25 mei 2014; het is dus belangrijk op te merken dat alleen overtredingen die na deze datum hebben plaatsgevonden, aanleiding kunnen geven tot een klacht.

De Psychologencommissie heeft twee disciplinaire organen: een Tuchtcollege en een Beroepsraad. Deze beide organen zijn onafhankelijk binnen de Commissie en zijn bevoegd om overtredingen van de beroepscode van psychologen te behandelen.

  • Het Tuchtcollege ontvangt de oorspronkelijke klacht, onderzoekt deze en beslist of er een sanctie gerechtvaardigd is.
  • De Beroepsraad behandelt de beroepen tegen de beslissingen van het Tuchtcollege.


Doel van een tuchtprocedure


Het belangrijkste doel van de disciplinaire procedure is om een overtreding van de beroepscode te melden en zo te voorkomen dat de overtreding zich in de toekomst herhaalt. Op deze manier draagt de procedure bij aan het handhaven en bevorderen van de kwaliteit van de dienstverlening door psychologen, en versterkt zij de bescherming van het algemeen belang en het vertrouwen van het publiek in het beroep.

Het is belangrijk te weten dat de disciplinaire procedure niet tot doel heeft om de klager schadeloos te stellen of compensatie te bieden. De klager wordt dan ook niet geïnformeerd over het verloop of de uitkomst van de procedure. De rol van de klager is beperkt: hij of zij dient de klacht in met alle relevante elementen en is vervolgens doorgaans niet meer betrokken bij het proces.

De disciplinaire procedure verloopt dus voornamelijk tussen de betrokken psycholoog, eventuele begeleiders van deze laatste, en het Tuchtcollege dat de zaak behandelt.

Verloop van de tuchtprocedure

De Tuchtraad kan een tuchtprocedure starten in twee gevallen:

  • na het indienen van een klacht door een cliënt of een andere persoon of instantie.
  • wanneer de Psychologencommissie zelf beslist om de tuchtprocedure te starten als zij van mening is dat de feiten die haar ter kennis zijn gebracht ernstig zijn.

Bij ontvangst van de klacht door de griffiers van de Psychologencommissie beslist het Tuchtcollege over de ontvankelijkheid van de klacht. Om ontvankelijk te zijn, moet een klacht:

- betrekking hebben op een psycholoog die is ingeschreven in het register van psychologen;

- betrekking hebben op feiten die na de inwerkingtreding van de beroepscode hebben plaatsgevonden (dus vanaf 26 mei 2014);

- betrekking hebben op beroepsmatige handelingen van de psycholoog of op feiten uit het privéleven die invloed kunnen hebben op zijn of haar professionele handelingen.

Als de klacht ontvankelijk wordt bevonden, wordt deze onderzocht en krijgt de psycholoog de gelegenheid om het dossier in te zien en zijn of haar versie van de feiten te geven. Daartoe wordt de psycholoog per aangetekende brief uitgenodigd. Hij of zij kan zich altijd laten bijstaan door een advocaat of een andere persoon, bijvoorbeeld een vertegenwoordiger van de beroepsvereniging.

Na overleg en bij meerderheid van stemmen, beslist het Tuchtcollege of de klacht gegrond is en of er een sanctie moet worden opgelegd. De beslissingen zijn altijd gemotiveerd en gebaseerd op de principes in de beroepscode.

Mogelijke sancties zijn een waarschuwing, schorsing en schrapping.




Samenstelling


De Tuchtraad en de Raad van Beroep bestaan elk uit een Franstalige en een Nederlandstalige kamer.

De Raadsleden werden verkozen onder de erkende psychologen. De voorzitters, beiden magistraat of ervaren advocaat, werden benoemd door de bevoegde minister, de minister van Middenstand.




Nederlandstalige of Franstalige kamer?


De hoofdvestiging van de opgeroepen psycholoog bepaalt welke kamer – Nederlandstalig of Franstalig – bevoegd is. Als de vestiging zich in het tweetalig gebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bevindt, is de keuze van de kamer afhankelijk van de voorkeurstaal van de psycholoog.


Tuchtcollege

Franstalige kamer​
Président :  Jean-Pierre Dardenne
Présidente suppléante : Evelyne Langenaken
Nederlandstalige kamer ​
Président :  Kris Luyckx
Présidente suppléante :  Rudy Lecoutre
Vaste leden, Franstalige en Nederlandstalige kamers​
Eveline Ego
Ellen Bisschop 
Claudine Sohie 
Stefaan Decorte 
Brigitte Lenzen 
Tania Schuddinck 
Plaatsvervangende leden, Franstalige en Nederlandstalige kamers
 Robert Duponcheel
Flip Raes 
 Sylvie Grandjean
 Ann Moens
Andréa Dupont
Philippe Vanneste

Conseil d'Appel 

Franstalige kamer​
Président :  Thierry Moreau
Présidente suppléante : Florence Piret
Nederlandstalige kamer ​
Président :  Jellina Buelens
Vaste leden, Franstalige en Nederlandstalige kamers​
Anne Massa
Tina Pira
Geneviève Monnoye
Mieke Cox
Romano Scandariato
José Raets 
Membres suppléants, chambre francophone et néerlandophone
Catherine Moerenhout
Christiaan Smolders
Thomas Barla
Casper Koene 
Notre service d'étude

Pour toute question relative aux règles déontologiques ou à l'éthique, notre Service d'Étude est là pour vous accompagner.

Formulaire de contact