Bemiddeling
Inleiding
De Psychologencommissie faciliteert waar mogelijk het proces van bemiddeling om de relatie tussen cliënten/patiënten en psychologen te verbeteren.
De bemiddeling heeft als doel om via dialoog meningsverschillen op te lossen waarbij een psycholoog die bij de Psychologencommissie is ingeschreven, betrokken is. Dit kan betrekking hebben op een meningsverschil in het kader van een therapeutische relatie of een meningsverschil in het kader van een andere relatie die verband houdt met de professionele sfeer van de psycholoog (commercieel, hiërarchisch, enz.).
Bemiddeling biedt soms een betere oplossing voor de cliënt/patiënt en voor de psycholoog die zich benadeeld voelt, in gevallen waarin het belangrijkste doel van de klager niet is om een gedrag te sanctioneren, maar eerder om een dialoog aan te gaan over een gedrag dat in twijfel wordt getrokken.
Op deze pagina kan u uitleg vinden over hoe de bemiddelingsprocedure in zijn werk gaat, wat de voorwaarden zijn om hiervoor in aanmerking te komen en wat de mogelijke effecten van bemiddeling zijn.
Wat is een bemiddeling ?
De psycholoog en de cliënt/patiënt gaan samen een dialoog aan om te proberen een oplossing te vinden voor het gezamenlijke conflict. Het gesprek wordt begeleid door een erkend bemiddelaar, d.w.z. een bemiddelaar erkend door de Federale Bemiddelingscommissie. Deze persoon is neutraal en is getraind in communicatietechnieken. Hij of zij zorgt ervoor dat de dialoog in stand wordt gehouden om een oplossing te vinden die beide partijen tevredenstelt.
De bemiddelaar oordeelt niet. Hij of zij legt geen sancties op en beschermt de belangen van geen enkele partij. Diens enige rol is de communicatie en het debat tussen de partijen op neutrale en objectieve wijze te vergemakkelijken.
In tegenstelling tot de tuchtprocedure, bestaat er geen lijst met mogelijke sancties of eventuele afspraken. Het zijn de partijen die tot een gemeenschappelijke oplossing moeten komen.
Dit is een vrijwillige procedure waarvoor de instemming van beide partijen vereist is. Dit betekent ook dat zij de bemiddeling op elk moment kunnen beëindigen.
Waarmee moet rekening worden gehouden bij het aanvragen van een bemiddeling?
Een bemiddeling kan slechts worden aangevat indien één van de partijen een bij de Psychologencommissie ingeschreven psycholoog is. U kunt dit nagaan via onze zoekfunctie.
Een bemiddeling kan op elk moment plaatsvinden. U mag om bemiddeling vragen, ook als er al een tuchtprocedure loopt, of als u andere (juridische) stappen heeft ondernomen.
De Psychologencommissie komt financieel tussen voor een vast bedrag van 250 euro, inclusief BTW. De overige kosten komen ten laste van de partijen. De wet bepaalt dat de kosten van de bemiddeling en het honorarium van de bemiddelaar in gelijke delen door alle partijen worden gedragen, maar de partijen kunnen een andere verdeling toepassen. In dat geval raden wij u aan te informeren naar de honoraria van de bemiddelaars. In principe werken de meeste bemiddelaars op basis van een vergoeding per gepresteerd uur.
Wij herinneren u er aan dat iedereen te allen tijde vrij is om een bemiddelingsprocedure te starten zonder een beroep te doen op onze tussenkomst. Indien u het niet eens bent met bovenstaande voorwaarden, staat het u dus vrij om zelf een bemiddelingsprocedure op te starten, onafhankelijk van enige tussenkomst van de Psychologencommissie.
Hoe een aanvraag tot bemiddeling starten?
Om bemiddeling aan te vragen, moet de patiënt/cliënt ons het volgende bemiddelingsformulier ingevuld bezorgen (via e-mail of met de post):
- via e-mail bemiddeling@compsy.be
- via de post : Psychologencommissie, Studiedienst, Kunstlaan 3 - 1210 Brussel
Het "antwoordformulier” is bedoeld voor de andere partij. Wij zullen dit toesturen nadat u met ons contact heeft opgenomen, tenzij u reeds bent overeengekomen samen een bemiddeling aan te gaan. In dat geval kunt u ons beide formulieren, ingevuld en ondertekend, toesturen.
Hoe verloopt de bemiddeling?
Zodra de partijen hebben ingestemd met deelname aan de bemiddeling, kan deze van start gaan. Met de hulp van de bemiddelaar maken de partijen afspraken over de organisatie van de bemiddeling en de duur van het proces.
Het staat de partijen vrij om een advocaat of tolk/vertaler mee te nemen. Wij raden u aan om dit vooraf met de bemiddelaar te bespreken.
De bemiddeling kan op elk moment worden beëindigd op verzoek van één van de partijen, ook als het proces nog niet is afgerond.
Het is belangrijk om te benadrukken dat bemiddeling een participatief proces is dat de medewerking van elk van de partijen vereist. Indien de bemiddelaar vaststelt dat minstens één van de partijen geen interesse toont om de bemiddeling voort te zetten of zich niet op een gepaste manier gedraagt, is deze gemachtigd de bemiddeling te beëindigen.
Ook als één van de partijen van mening is, en dit vóór de eerste sessie duidelijk maakt, dat het beter zou zijn om van bemiddelaar te veranderen, omdat zij ernstige redenen heeft om aan de onpartijdigheid van de bemiddelaar te twijfelen, moet zij de bemiddelaar en de andere partij hiervan op de hoogte stellen, zodat er zo snel mogelijk een andere bemiddelaar kan worden aangesteld.
De bemiddelaar
De partijen kunnen de Psychologencommissie aanwijzen als de derde partij die verantwoordelijk is voor de aanstelling van een bemiddelaar. Indien zij dit wensen, kunnen de partijen ook zelf hun bemiddelaar kiezen. In dat geval delen ze de identiteit van de bemiddelaar mee aan de Psychologencommissie, zodat deze het forfaitaire bedrag voor diens tussenkomst kan betalen. In alle gevallen blijft de bemiddelaar volledig onafhankelijk en is hij geen verantwoording verschuldigd aan de Psychologencommissie.
De bemiddelaar is te allen tijde neutraal en onpartijdig.
Let op, de bemiddelaar is geen verzoener! Zijn rol is om de partijen naar een oplossing te leiden, maar hij/zij stelt zelf geen oplossing voor. De bemiddelaar blijft er echter op toezien dat de aan de partijen voorgelegde oplossing realistisch en haalbaar is, en ziet er tevens op toe dat het akkoord van de partijen in overeenstemming is met de regels van dwingend recht.
Vertrouwelijkheid
De informatie die tijdens de bemiddeling wordt gedeeld, is volledig vertrouwelijk. De partijen verbinden zich ertoe deze voorwaarde te respecteren voor alles wat tijdens de bemiddeling wordt voortgebracht, geschreven en gezegd. De bemiddelaar zelf is gebonden door het beroepsgeheim.
Indien de partijen zich laten bijstaan door een juridisch adviseur, is deze eveneens gebonden door het beroepsgeheim.
De Psychologencommissie is niet betrokken bij het proces en wordt niet op de hoogte gebracht van informatie hierrond.
De impact van bemiddeling op een eventuele tuchtprocedure
In overeenstemming met de vertrouwelijkheidsvereiste blijft de inhoud van de bemiddeling, zowel wat tijdens de bemiddeling is gezegd als de documenten of elementen geproduceerd in de loop van de bemiddeling, geheim en kunnen deze niet buiten het kader van de bemiddeling worden gebracht. Zelfs als het om een tuchtprocedure gaat, kunnen de bevindingen en elementen die alleen in het kader van de bemiddeling naar voren zijn gekomen, niet in de tuchtprocedure worden voorgelegd. Dit betekent dat enkel de informatie die de partijen vóór de bemiddeling reeds hadden en die niet voortvloeide uit het debat dat zij hebben gevoerd, tijdens de tuchtprocedure kan worden gebruikt.
Indien u vragen hebt rond de bemiddeling, nodigen wij u uit contact op te nemen met ons op het volgende adres: bemiddeling@compsy.be